آشنایی با انواع مغار و تفاوت آن با اسکنه
آشنایی با انواع مغار و تفاوت آن با اسکنه

آشنایی با انواع مغار و تفاوت آن با اسکنه، به طور کلی و عمومی این ابزار ( مغار صنعتی ) برای کار با چوب بکار می‌رود و مغاربه انگلیسی آن با نام Wood Chisel شناخته می‌شود. تعریف پایه‌ای و کار اصلی مغار از سال های اولیه تاریخ تا به امروز به عنوان ابزاری برای شکل دادن چوب توصیف شده و عمر استفاده از آن حالا به حدود ۸۰۰۰ سال می‌رسد! یک وسیله به ظاهر ساده که از ۲ قسمت کلی دسته و تیغه تشکیل شده اما همین ابزار ساده می‌تواند کارهای بسیار مهم و مختلفی را در یک کارگاه نجاری انجام دهد.

انواع مغار:

حال که متوجه شدید که مغار صنعتی چیست در ادامه با انواع مغار‌ آشنا می شوید …

  • مغارتخت:

مغار صنعتی تخت به این صورت است که یک طرف آن کاملا صاف است و یک طرف آن تیز. این تیزی باعث می شود که کنده کاری بر روی چوب در نجاری آسان تر صورت بگیرد. این مغارها برای منبت کاری بر روی چوب و خط انداختن روی آن ها بسیار کمک کننده اند. تیغه های مغار تخت دارای شماره بندی است که میزان تیزی تیغه برش دهنده آن را تعیین می کند. مغارهای تخت دارای انواع مختلفی شامل سر کج، نیم باز، قاشقی می شوند. استفاده اسکنه های سر کج برای کنده کاری نقوشی مثل گل می باشد. مغار نیم باز دارای تیغه گرد و مدل قاشقی دارای تیغه ای انحنایی است و هرکدام از آن ها کاربرد به خصوصی خواهند داشت.

  • مغار گلویی:

شاید تشخیص مغار گلویی و مغار نیم باز برای کسی که در کار نجاری حرفه ای و متخصص نباشد، کمی سخت به نظر برسد اما می‌توان گفت که تفاوت این دو مغار در میزان گودی یا گردی آن است. به این صورت که گودی مغار گلویی بسیار بیشتر از مغار نیم باز است و کاربرد آن در منبت کاری هایی است که طرح آن گودی و انتهای زیادی دارد. در این گونه طرح ها باید از مغار گلویی استفاده کرد.

  • مغار شفره:

تیغه این مغار صنعتی به شکل V است. این مغار را در سایز های کوچک و برزگ و دو شماره می توانید در بازار پیدا کنید. منظور از دو شماره ای که بیان کردیم، همان شماره تیغه سر اسکنه است که به طور مثال در شماره ی ۴-۴ آن تیغه پشت و جلوی مغار مشخص می شود. مغارشفره نیز انواع دیگری دارد که در درودگری کم کاربردند.

به طور کلی استفاده از مغار شفره بیشتر در عرصه سفت کاری است. منظور از سفت کاری، منبت کاری در محل هایی از چوب است که کنده کاری بر روی آن سخت باشد. از مغار شفره کوچک برای ریزه کاری های رو چوب و از شفره بزرگ برای طرح های کلی چوب استفاده می‌شود.

این مغار هایی که بررسی شد، تماما دستی بوده و در ادامه به بررسی مغار برقی که امروزه کاربرد فراوانی دارد می پردازیم. نکته ای که باید بازگو کنم این است شما در بازار این وسیله را به نام اسکنه نیز خواهید شناخت. درنتیجه تفاوتی بین اسکنه چیست و مغارچیست در انواع مغار یا اسکنه وجود ندارد.

تفاوت بین مغار و اسکنه:

در ابتدا لازم است معنی و مفهوم مغار و اسکنه را بدانید و با انواع و کاربرد آن ها آشنا شوید تا راحت‌تر بتوانید تفاوت بین آن ها را درک کنید. برای حک کردن و فرم دهی چوب به کمک این دو ابزار باید روی دسته آن ها ضرباتی را با چکش وارد کرد تا با فشار روی تیغه بتوانید سطح چوب را به طور دلخواه تزیین کنید. مغار ابزاری تیز و برنده است که جهت کنده کاری و تراش دادن وسایل چوبی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

معمولا مغار صنعتی از دو بخش تیغه و دسته تشکیل شده است. تیغه مغار جنس فولادی دارد که استحکام و مقاومت این ابزار را در هنگام کنده کاری روی چوب تضمین می‌کند. تیغه‌ های مغار در سایزهای گوناگون تولید می‌شوند و پهنای متغیر دارند. دسته این  ابزار از جنس چوب یا پلاستیک است. جنس چوبی دسته مغار باعث می‌شود که فرد در هنگام استفاده از ابزار و تراش دادن چوب کنترل بیشتری روی آن داشته باشد و از سر خوردن مغار در دست فرد جلوگیری شود. مغار در انواع چاقویی، تخت، گلویی، نیم باز، شفره تولید شده است که هر کدام کارایی متفاوتی دارند.