آشنایی با انواع تیرآهن و تفاوت آنها با یکدیگر (بخش دوم)
آشنایی با انواع تیرآهن و تفاوت آنها با یکدیگر (بخش دوم)

آشنایی با انواع تیرآهن و تفاوت آنها با یکدیگر (بخش دوم)، تیرآهن به عنوان یکی از مهمترین مقاطع فولادی است که در پروژه‌های عمرانی و صنعت کاربردهای فراوانی دارد. از این رو شناخت ویژگی‌های هر کدام از انواع تیرآهن برای کاربران و مصرف کنندگان مقاطع فولادی از اهمیت زیادی برخوردار است. تیرآهن علاوه بر استفاده در پروژه‌های صنعتی به عنوان پروفیل‌های صنعتی هم کاربرد دارد؛ بنابراین در هنگام خرید آن باید نکات مهمی در نظر گرفته شود. در ادامه می‌خواهیم به تفاوت تیرآهن هاش، IPE و زنبوری بپردازیم. 

تیرآهن IPE چیست؟

یکی از متداول‌ترین اشکال تیرآهن، تیراهن‌های IPE به شکل I انگلیسی هستند که در کشور ما بسیار پرکاربرد است. بخش عمودی این سازه را جان تیرآهن و دو بخش افقی آن را بال تیرآهن می‌نامند. این نوع تیرآهن‌ها بر اساس روش نورد گرم ساخته می‌شوند. از استانداردهای رایج این نوع تیرآهن می‌توان به IPE، IPB و INP اشاره کرد.

استاندارد ارتفاع تیرآهن IPE، 80 تا 600 میلی‌متر برای تولید است، اما در ایران، سایزهای متداول و پُرکاربرد آن‌ 120 تا 300 میلی‌متر است. تیرآهن IPE نسبت به سایر انواع تیرآهن متقاضی بیشتری در بازار ایران دارد و به همین دلیل واردات این نوع تیرآهن بیشتر است.

استانداردهای مختلفی در تولید تیرآهن به کار رفته است که یکی از این استانداردها IPE است. تیرآهن IPE یکی از مقاطع فولادی مهم در ساختمان‌سازی به حساب می‌آید و بین مشتریان از محبوبیت خاصی برخوردار است.

تفاوت تیرآهن هاش، IPE و زنبوری

با توجه مطالب گفته شده می‌توان نتیجه گرفت که تیرآهن‌های موجود در بازار از نظر کاربرد و ویژگی‌ها با هم تفاوت‌های زیادی دارند.

تیرآهن هاش در اصل بال پهن هستند و به علت دارا بودن سطح مقطع بزرگ‌تر نسبت به تیرآهن معمولی در مقابل نیروهای خمشی تحمل بیشتری دارد؛ در نتیجه از استحکام بیشتری برخوردار است. به همین دلیل در بسیاری از پروژه‌های عمرانی سنگین، بهتر است از این نوع تیرآهن استفاده شود.

حداکثر طول در نظر گرفته شده برای تیرآهن‌های معمولی 30 متر است و این در حالی است حداکثر طول تیرآهن هاش 100 متر می‌باشد به همین در پروژه‌های عظیم، سد سازی و ساخت ماشین آلات سنگین کاربردهای فراوانی دارد.

تیرآهن های IPE نسبت به هاش بال کوتاه‌تری دارند و بال ها در آن شیب ندارند و بیشتر در ساخت و سازهای ساختمان های مسکونی به کارگرفته می‌شوند و تحت استاندارد اروپایی تولید می‌شوند.  

به صورت کلی تیرآهن‌ها به دلیل تفاوت در شکل ظاهری‌شان، مقاومت‌های متفاوتی در برابر  برش، کشش و خمش از خود نشان می‌دهند. به صورت کلی اگر بخواهیم مقایسه‌ای میان تیرآهن‌ها داشته باشیم، باید بگوییم که تیرآهن  IPE به این دلیل که بر اساس آخرین فناوری روز ساخته شده است، استحکام بالاتری دارد و برای برپا نگه داشتن  سدها، ساختمان‌ها، پل‌ها و برج‌ها، مورد اعتمادتر است. در صورتی که تیرآهن‌های زنبوری از مقاومت کمتری برخوردار هستند و معمولا در سقف سوله‌ها مورد  استفاده قرار می‌گیرد.